Nissan’ın hisseleri on yıldan fazla bir süre içinde en düşük seviyelerinde işlem görüyor

Nissan CEO’su Uchida, geri dönüşün başarısız olması durumunda kovulmaya istekli olduğunu söyledi
Nissan’ın yeni genel müdürü Salı günü yaptığı açıklamada, eski başkan Carlos Ghosn’u çevreleyen skandalın ardından dalan satışlarla boğuşan Japonya’nın en büyük ikinci otomobil üreticisi arasında dönmemesi durumunda kovulmayı kabul edeceğini söyledi.
Aralık ayında en üst sıradaki işi üstlenen Makoto Uchida, işini otomobil üreticisinin hissedarlar toplantısında sıraya koydu; burada, yönetici ücretini düşürmekten Ghosn’u Lübnan’a kaçtıktan sonra Japonya’ya geri getirmek için bir ödül sunmaya kadar değişen taleplerle karşı karşıya kaldı.
Nissan’ın kötüleşen performansı, eski Nissan’ın Eylül ayından bu yana üçüncü CEO’su olan Çin şefi Uchida’ya şirketi canlandırmak için agresif adımlar atması yönünde baskı yaptı.
Salı günü, hissedarlar tarafından defalarca denetlenen Uchida, 11 yıl içinde en kötü yıllık faaliyet karını açıklayacak olan şirketteki karlılığı iyileştiremediğinde işten çıkarılmaya hazır olduğunu söyledi.
Yetkili, “Şirketi izleyicilerin gözünde görünmesi için etkili bir şekilde yönlendirdiğimizden emin olacağız. Buna karar vereceğim: eğer koşullar belirsiz kalırsa hemen beni kovabilirsiniz” dedi.
53 yaşındaki Uchida, Nissan’ın performansını artırmak için bir zaman aralığı vermedi.
Kaynaklar Reuters’e göre, yeni patron, 86 yaşındaki Japon devinde maliyet düşürmeyi ve karları yeniden inşa edebileceğini ve Fransa’nın Renault ile ortaklığını onarmak için doğru stratejiye sahip olduğunu kanıtlamalı .
Uchida, Mayıs ayına kadar, Ghosn’un 2018’in sonlarında finansal suistimal suçlamaları nedeniyle Japonya’da tutuklanmasının ardından toparlanmayı başaracak bir plan ve kurumsal bir sarsıntı ile karşı karşıya kalırken hissedarlarıyla sabırlı olmalarını söyledi.
“Biraz daha sabırlı olursanız, günlük olarak değiştiğimizi hissedebileceksiniz” dedi.
Toplantı öncesinde bazı hissedarlar Uchida’nın planı hakkında daha fazla açıklık talep ettiler.
“Sadece kurtarma planının ne olduğunu bilmek istiyorum. Şu anda hisse fiyatı tekrar düştü ve şirketin değeri düştü,” dedi şirkette hisse sahibi 70 yaşındaki eski bir çalışan.
Diyerek şöyle devam etti: “Durum buysa, bir parçam Ghosn ile daha iyi olacağımızı düşünüyor … Şirketin izlediği yol hakkında daha net bir görüş elde edemezsek, bu bir endişe olacak.”
Nissan’ın hisseleri, son kazancının ardından on yıldan fazla bir süre içinde en düşük seviyelerinde işlem görüyor.
Geçen hafta, Nissan azalan otomobil satışlarını şirketi yaklaşık üç yılda ilk üç aylık net zararı vermeye yönlendirdikten sonra 2011 mali yılından bu yana temettü görünümünü en düşük seviyesine indirdi.
Hissedarlar, Yokohama’daki olağanüstü toplantıda, Uchida ve Operasyon Direktörü Ashwani Gupta da dahil olmak üzere yeni müdürlere oy vermek için bir araya geldi.
Atamaları, eski şirket sapkınları CEO’su Hiroto Saikawa ve COO Yashuhiro Yamauchi’nin de yönetim kurulu başkanlık görevlerini bırakmaları için oy kullandıkları için Nissan’daki muhafızların değiştiğini vurguluyor.