Türk Sürücüler “Artık, Bana Bir Şey Olmaz” Demiyor

Türk Sürücüler “Artık, Bana Bir Şey Olmaz” Demiyor
  • Güncel
  • 16 Haziran 2015 11:48
  • 1.558

KPMG Türkiye’nin bu yıl 3. kez hazırladığı, tüketicilerin satın alma trendlerindeki değişimlere ilişkin sonuçlar içeren “KPMG Türkiye 2015 Otomotiv Yöneticileri Araştırması”na göre otomobillerin güvenlik özellikleri, tüketicilerin araç alım kararlarında önem kazanarak yakıt verimliliğinden sonra ikinci sıraya yerleşti.

KPMG Türkiye Otomotiv Sektörü Lideri ve Denetim Bölümü Şirket Ortağı Ergün Kış liderliğinde KPMG Türkiye tarafından bu yıl üçüncüsü hazırlanan ve otomotiv sektöründeki yöneticilerin önümüzdeki 5 yıla yönelik beklentilerini ve görüşlerini kapsayan “KPMG Türkiye 2015 Otomotiv Yöneticileri Araştırması”, sektörde 2014-2015 yılları arasında yaşanan değişen ve gelişen trendleri değerlendirme olanağı sağlıyor.

Tüketicilerin alım kararlarındaki değişimin dikkat çekici boyutta farklılaştığını ortaya koyan “KPMG Türkiye 2015 Otomotiv Yöneticileri Araştırması”na göre güvenlik özellikleri alım kararlarında önem kazanarak yakıt verimliliğinden sonra ikinci sıraya yerleşti. Ergün Kış konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ”Geçtiğimiz yıllarda en önemli konular arasında güvenliğe yer verilmiyordu. Bu durum önemli ölçüde değişti. Toplam trafik kazalarına baktığımızda da olumlu bir gelişme görebiliyoruz. Araç sayısına oranladığımızda Türkiye’de kaza oranı %14,8’den %13,0’a geriledi. Ancak kendimizi bu konuda daha gelişmiş ülkeler ile kıyasladığımızda hala çok gelişme alanı olduğunu ortada. Almanya’da aynı yıl trafik kaza oranı %5,6 olarak gerçekleşti. Yaralı ve ölümlü kazalara baktığımızda durum daha ciddi. 2009’da kazalarda ölen kişi sayısı 4 bin 324 iken, bu sayı 2013’te %15 azalarak 3 bin 685’e düştü. Bu iyi bir gelişme olsa da toplam yaralı ve ölü sayısına baktığımızda aynı dönemde %35’lik bir artış olduğunu görüyoruz. Burada hem gelişen araç güvenlik sistemlerini dikkate aldığımızda hem de bu konuda gelişmiş ülkelerdeki durumla kıyasladığımızda bu sayının çok yüksek olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

Araba Sahibi Olmak Hala Statü Göstergesi

Araştırmada tüketici alım kararlarında öne çıkan bir diğer sonuç ise otomobil sahibi olmanın nasıl değerlendirildiğine ilişkin. Türkiye’deki otomobil sahibi olma yaklaşımlarının ne yönde ilerlediğine yönelik yetkili satıcıların gözlemleri sorulduğunda, satıcıların %74’ünün bu konuda araç alımının halen sınıf tanımında sosyal bir etkisi olduğunu düşündükleri ve %50’sinin araç alımlarının ihtiyaçtan doğduğuna inandıkları ortaya çıkıyor. Katılımcılar %36 gibi görece yüksek bir oranda ortak araç kullanımının yaygınlaşacağı görüşünü dile getiriyorlar. Beklentiler de önümüzdeki yıllarda araç sahipliği yaklaşımının bu şekilde devam etmesi yönünde. Yeni jenerasyonun araçlara olan ilgisinde yaşanacak azalmasının ise sadece %31 oranında seyretmesi bekleniyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ